Menü
Naptár

A Szováti kék galambot V-181sz M.G.T.E aktív tagja Dr. Bessenyei István tenyésztette ki.

Szováti kék Fajtaleírása:              

 
Megtekint

Származási hely: Magyarország, Hajdúszovát és környéke. Kitenyésztése postagalamb, show homer és king fajták keresztezésével és az utódok küllemi jegyeinek rögzítésével 1975-1986 közötti években történt. Elismerten önállófajtaként 1987- ben került a magyar fajták jegyzékébe. A küllem főbb jellemzői: Közepesnél nagyobb termetű, jól izmolt, közel vízszintes testtartású, csak szalagtalan (sima) kék szín-illetve rajzváltozatban elismert húshaszonfajta. Az ivarérett hímek átlagos testsúlya 700-900, a tojóké 600-700 gramm.
Fej:
A test tömegéhez viszonyítva közepes nagyságú, laposan ívelt. Az enyhe ívelésű, a csőrtő felé elkeskenyedő homlok a fejtetőn át a tarkóig töretlen ívben folytatódik. A pofák teltek, de nem elődomborodók.
Szem, szemgyűrű: A fej oldalainak középpontjában ülő szemek tágnyílásúak, élénk tekintetűek. A szivárványhártya narancsvörÖs. A szemgyűrűk keskenyek. A tollazat színének megfelelően szürkén pigmentáltak
.
Csőr:
Erős tőből indulva, enyhén lefelé irányuló. A felső kéve gerince kissé ívelt, hegye az alsó káva végére hajlik. A csőrszaru sötét pigmentje a csőrgerincen fekete csíkban megy át. Az orrdudorok közepesen fejlettek, sima felületűek, fehéren porozottak.
Nyak:
Függőleges tartású, közepesnél kissé hosszabb, vastag tőből indulva a fejfelé fokozatosan elvékonyodik. A toroktáj kis ívben kimetszett.
Mell: Széles, jól izmolt, mérsékelten emelt tartású, enyhén előre domborodó.
Hát: A szárnybúbok között széles, a derék felé fokozatosan elkeskenyedő és mérsékelten lejtő.
Szárnyak:
Jól izmoltak, a test oldalaihoz feszesen simulók. A szárnybúbok a nyak- tő illetve a mell tollaival részben fedettek. A szorosan zárt evezők végei a farokra fekszenek, egymást nem keresztezik és nem érnek a kormánytollak végéig.
Farok:
Keskeny, lapos, a hát lejtését törés nélkül követve lefelé irányuló. A szorosan egymásra záródó kormánytollak száma 12, fekete farokpánttal szegettek. A farokvég a talajt nem érinti.
Lábak:
Közepes hosszúságúak, mérsékelten tágállásúak, a testet középpontjában támasztják alá. Az apró tollakkal feszesen fedett lábszárakat (alsó comb) a mell tollai csaknem a térdízületig takarják. Az erős csüdök tollatlanok, sötét vörösek. Az ujjak jól terpesztettek, a karmok színe a csőrével egyezően sötét.
Tollazat:.
Dús, a test felületére feszesen simuló, a kék színnek megfelelően gazdagon púderezett
Színváltozatok:
Kizárólag szalagtalan (sima) kék színben Illetve rajzváltozatban elfogadott. Az evezők zászlói és a farokpánt sötétek, illetve feketék. A fedőtollazat kék színe lehet sötétebb vagy világosabb árnyalatú. A sötét nyak tollazatot zöld zománcozottsága teszi ragyogóvá.
Enyhe hibák:
Előírtnál kissé szűkebb lábállás, farok mellé kifutó, enyhén lisztezett zászlójú evezők, sötét fej, a nyaktollazat enyhén violás árnyalatú lakozottság, feltűnően világos derék
Súlyos hibák:
Apró terme, méreten aluli testtömeg, meredek testtartás vagy mérlegállás, keskeny mell, takaratlan hát, szűk vagy rogyott lábállás, fajtaidegen (nagy, gömbölyű, húzott vagy szögletes) fej, lapos fejtető, sápadt, széles, húsos szem- gyűrűk. Felálló vagy lógó faroktartás, kívánatosnál hosszabb, szélesebb, ívelt vagy osztott farok.
Az értékmérő küllemi jegyek elbírálásának sorrendje: Testfelépítés, alak, lábak, állás, tollszerkezet, fej, szem, szemgyűrű.

Gyűrűméret:
10 mm

Alapítva 1969

Diavetítő